Pěstované odrůdy

Naše vinařství pěstuje řadu odrůd na těch nejlepších tratí z Moravy. Pro přehlednost jsme připravili detailní seznam a popis jednotlivých typů.

CHARDONNAY

Původ: Francie Burgundsko
Réva: Přizpůsobivá klimatickým podmínkám.

Víno:
Barva: světle žlutá
Vůně: ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.
Chuť: V chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.

Patří mezi nejoblíbenější odrůdy. Při výrobě vína je možno využít různé moderní i původní technologie. Např. hodí se pro technologii „barrique“ a je základem k výrobě kvalitních šumivých vín nejen v oblasti Champagne. Vína poskytuje plná, harmonická s vyšší intenzitou, aromatických látek než odrůda Rulandské bílé, s níž je srovnávána. Chardonnay patří k nejčastějším vínům s přívlastkem od kabinetů až po výběry a ledové i slámové víno.

 

RULANDSKÉ ŠEDÉ

Původ: Francie Burgundsko, vzniklo pupenovou mutací Rulandského modrého
Réva: Středně bujného růstu, odolná zimním mrazům, jarním méně.

Víno:
Barva: zlato-žlutá barva.
Vůně: jemná odrůdová až neutrální vůně.
Chuť: Plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost.

Odrůda je vhodná pro dobré polohy , kde dává každoročně surovinu k získávání vína s přívlastkem. Má-li být víno odrůdové a kvalitní, je nezbytné dosáhnout minimální cukernatosti 18 °NM. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin. Při zpracovávání se nesmějí hrozny nechat dlouho zakvášet, jinak se vyluhuje příliš barviva. V některých oblastech, např. Murfatlar, na Krymu a v Bádensku se získávají pozdní sběry s vysokým zbytkem nezkvašeného cukru. Vína pak mají chlebnaté tóny připomínající tokajské výběry. Z toho důvodu se používalo v Alsasku pro název odrůdy synonymum Tokyaer.

 

SAUVIGNON

Původ: Francie Burgundsko
Réva: Bujného růstu s nízkou mrazuvzdorností

Odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech.

Víno:
Barva: světle zeleno-žlutá.
Vůně: výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu.
Chuť: Kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu.

Odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech.

Bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví.

V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aroma je kopřivové.

 

RYZLINK RÝNSKÝ

Původ: Německo
Réva: Středně bujného růstu s vysokou mrazuvzdorností.

Víno:
Barva: světle žluto-zelená.
Vůně: květinová, typická - po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy.
Chuť: peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.

Odrůda je považována za nejkvalitnější odrůdu severních vinohradnických oblastí, má vysoké nároky na polohu. Víno dosahuje vynikající jakosti, pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nižších nočních teplot se slunečnými dny. Víno poskytuje ve všech jakostních stupních vína s přívlastkem, především však kabinet a pozdní sběr. Výběr z hroznů a výběr z bobulí dává jen v nejlepších letech a při cílené agrotechnice.

 

RYZLINK VLAŠSKÝ

Původ: není zcela znám
Réva: středního růstu s dostatečnou mrazuvzdorností

Víno:
Barva: světle zeleno-žlutá.
Vůně: vůně neutrálně vinná, příjemně květinová nebo jablečná (zelená jablka).
Chuť: příjemně svěží jemné víno s výraznými kyselinami, je plné a harmonické.

Odrůda s vysokým a pravidelným výnosem. Víno bývá velmi dobré jakosti, v příznivých letech dává výjimečná vína. Má vyšší obsah kyselin, používá se do směsí k výrobě šumivých vín. Při regulovaném výnosu poskytuje vhodnou surovinu k získávání ledového i slámového vína.

 

VELTLINSKÉ ZELENÉ

Původ: Rakousko
Réva: středního růstu, pozdní zrání, poskytuje vysoké sklizně.

Víno:
Barva: světle žlutá barva
Vůně: od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť: Svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.

Dobře vyzrálé plody Veltlínského zeleného poskytují moky nenapodobitelných vůní a chutí. Barevnost veltlínu je věcí technologie zpracování, za jeho buket je však zodpovědná půda. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře. V chuti je Veltlínské zelené plné aroma zelených mandlí a příjemně uhlazených kyselin. Je to inteligentní odrůda, mající navíc i dobrý potenciál zrání.Skvělé ročníky 1997, 1999 a 2000 otevírejte teprve po pěti až osmi letech lahvové zralosti.

 

RULANDSKÉ MODRÉ

Původ: Francie Burgundsko
Réva: Středně bujného růstu, náchylná k mutaci

Víno:
Jedna z nejlepších moštových modrých odrůd severních oblastí. Při výsadbě je nutno vybírat ze selektovaného rozmnožovacího materiálu pro zajištění kvalitní suroviny pro výrobu vína.

Víno je plné, jakostní, v mládí ostružinové chuti, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Kvalitu a odrůdovou chrakteristiku získává zráním v láhvi i sudech, nejvyšší jakosti se dosahuje po delším ležení na láhvi. Barva je světlejší, u starších vín až cihlově červená. Má větší množství kyselin. Při odpovídajícím zatížení keře poskytuje pravidelně hrozny pro přívlastková vína, v lepších ročnících i pro vína s přívlastkem výběr z hroznů a výběr z bobulí.

Toto víno se v celosvětovém měřítku považuje za velmi kvalitní a cenné.b

 

ZWEIGELTREBE

Původ: Rakousko Klosterneuburg, kříženec Svatovavřinecké x Frankovka
Barva: temně červená

Víno:
Vůně: jemná, může připomínat švestky
Chuť: mladé víno je hrubší a drsné; po vyzrání velmi jemné, harmonické, s jemnou tříslovinkou. Při vysokých úrodách hroznů je víno této odrůdy hrubé, kyselejší a méně barevné. Z dobře vyzrálého hrozna však poskytuje tmavě zabarvené, granátové víno se zábleskem fialek. Aroma mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu (nemusí být barikový). Po roce zrání pak překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. V posledních letech se můžeme setkat i s vydařenými růžovými, a dokonce barikovými víny této odrůdy.

 

MODRÝ PORTUGAL

Původ: Není jednoznačný, přivezen z Portugalska
Réva: bujný růst, odolnost vůči mrazům a chorobám je nižší

Víno:
Barva: rubínová
Vůně: jemná, květinová
Chuť: příjemná, sametová, víno je lehčí s nižším obsahem kyselin, jemně natrpklé.

Vína z usměrněné sklizně jsou jemná, květinově aromatická, příjemně pitelná, světle červené barvy.

 

FRANKOVKA

Barva: tmavě rubínová.
Vůně: připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová.

Víno:
Chuť: Plná, příjemně drsná - víno je pikantní. Mladá vína bývají tvrdá, zvýrazněná trpkostí po tříslovinách, extraktivní s vyšší kyselinkou. Víno vyzrává do bohaté šíře.

Odrůda je mezi pěstiteli oblíbená, vhodná k pěstování na štěrkovitých a sprašových půdách, na terasách v teplých lokalitách. Výnos je střední, hodnota závisí na kvalitě selekce rozmnožovacího materiálu.

Víno je velmi dobré kvality, nižší barvy s vyšším obsahem tříslovin. Vhodné pro zraní v láhvi. V dobrých letech při odpovídajícím zatížení poskytuje i vína s přívlastkem.

 

CABERNET SAUVIGNON

Původ: Francie Bordeaux, kříženec Cabernet Franc x Sauvignon
Réva: středního až bujného růstu, dobře vyzrává

Víno:
Barva: intenzivně červená.
Vůně: po černém rybízu.
Chuť: travnatá, drsnější, zráním nabývá plnosti a odrůdového charakteru vína.

Pro své pozdní zrání je odrůda určena do nejteplejších částí vinařské oblasti Morava – podoblasti mikulovská, velkopavlovická, znojemská a slovácká v oblasti Mutěnic a Podluží. Víno obsahuje hodně červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Ve francouzské oblasti Médoc zrají tato vína až tři roky v dubových sudech s obsahem 225 l - barrique.